Afectiunile dintilor-parodontoza

de | martie 9, 2015

Afectiunile paradontale sunt un grup de afectiuni care afecteaza tesuturile care sprijina si ancoreaza structura dintilor. Lasate in voia soatei si netratate, afectiunile paradontale rezulta in distrugerea gingiilor, a osului alveolar si a stratului exterior al radacinii dintilor. Parodontoza este de obicei intalnita ca o afectiune inflamatorie cronica. O infectie acuta  a tesutului din jurul dintelui poate aparea de indata, insa inflamatiile acute trec de obicei de la sine si nu mai sunt tratate de catre un dentist.

Parodontoza afecteaza gingiile, care constau in gingii, ligamentul parodontal, cimentul si osul alveolar despre care am spus mai sus. Gingiile sunt o membrana colorata in roz care acopera o parte din dinti si din osul alveolar.

Ligamentul parodontal, numit de asemeena si membrana parodontala, este tesutul dur si fibros care tine dintii in gingii. Cimentul  este un strat osos care acopera partile inferioare ale dintilor. Osul alveolareste un set de incretituri in jurul maxilarelor si a mandibulei din care apar si cresc dintii.

Parodontoza se dezvolta cel mai des atunci cand un spatiu se formeaza intre dinti si gingii. Acest spatiu este numit santul gingival. Un numar de forme diferite ale parodontozei sunt cunoscute, inclusiv gingivita, gingivita ulceroasa necrozanta acuta, parodontoza adulta si parodontoza juvenila localizata. Cu toate ca multi oameni au cate o forma de parodontoza, cazuele serioase nu sunt comune.

Gingivita este o inflamare a tesuturilor moi exterioare ale gingiilor. Gingiile devin rosii si inflamate, isi pierd forma normala si sangereaza cu usurinta. Gingivita poate ramane o boala cronica timpd e multi ani fara a afecta  alte tesuturi paradontale. Gingivita cronica  poate duce la adancirea santurilor dintre gingii si dinti. La unii copii, gingivita si gingiile care sangereaza  sunt printre semnele timpurii ale leucemiei.

Gingivita ulceroasa necrozanta acuta este intalnita mai ales la tinerii adulti. Aceasta forma de gingivita este caracterizata de gingii dureroase si sangerande, dar chiar si de moartea si de eroziunea gingiilor intre dinti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *