Cateva lucruri nestiute despre Vlad Tepes

de | iulie 15, 2015

despre vlad tepesVlad Tepes a domnit in Valahia in timpul a trei faze: 1448, 1455-1462 si 1476. Acesta a fost inchis timp de 12 ani intre aceste perioade de domnie, de catre Imparatul Ungariei Matei Corvin, care incerca sa isi ascunda propriile neregularitati financiare prin invinuirea lui Vlad de tradare. Atunci cand Vlad a fost instalat drept voievod al Valahiei, si-a inceput domnia sub teroare prin invitarea a sute de boieri la castelul sau pentru festin, stiind foarte bine ca o gramada dintre acestia erau implicati in moartea tatalui sau.

Dupa ce boierii mancau si beau bine, Vlad punea ca boierii mai in varsta sa fie trasi in teapa pe loc, in timp ce pe cei mai tineri si pe familiile lor ii forta sa marsaluiasca la Poienari, unde au fost pusi sa-i construiasca fortareata cu mainile goale. Supravietuitorii erau de asemenea trasi in teapa. In tot decursul vietii sale, Vlad al III-lea a luptat cu Imperiul Otoman, pe care il ura din tot sufletul. Regatul era de asemenea amenintat de unguri in nord iar domnitorii valahi trebuiau sa creeze prietenii false sau sa lupte intre cei doi dusmani, in functie de circumstante.

Una dintre sotiile ale s-a sinucis aruncandu-se din castel in raul ce trecea dedesubt, pentru a evita sa nu fie capturata de turcii care invadasera. Vlad chiar a folosit echipament de lupta biologic impotriva turcilor, prin trimiterea de cetateni infectati de boli contagioase in locurile de campare ale turcilor. Acesti cetateni erau deghizati tot in turci, pentru a nu se face diferenta.

In timpul razboiului cu turcii, tactica sa era de a crea o ambuscada rapida, a ataca pe spatele cailor inamicii turci si a-i trage in teapa foarte repede, apoi se retragea pe atat de repede pe cat ajungea acolo. Facea aceste lucruri pentru ca dispunea doar de o armata mica care nu putea face fata armatei imense de turci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *