Complexul lui Napoleon este o tulburare de ordin psihologic, care apare cel mai adesea la barbatii care sunt mici de inaltime. In ideea de a compensa lipsa unei staturi mai inalte, se spune ca barbatii care sufera de aceasta afectiune sunt mai gelosi si mai agresivi.
Aceasta tulburare a fost identificata in anul 1926 de catre psihoanalistul Alfred Adler, cel care a introdus aceasta notiune a complexului de inferioritate. Asadar, teoria sustinuta de Adler sustinea ca barbatii de inaltime mica isi doresc sa compenseze lipsa de statura, incercand sa fie mai increzuti si mai defensivi. Cu toate acestea, numele acestei afectiuni este putin cam impropriu. Desi se zice ca Napoleon era mic de inaltime, acesta avea 1,67 metri, iar pentru acele vremuri aceasta inaltime era foarte apropiata de medie. Portretele lui Napoleon alaturi de cativa lideri inalti sunt cele care au dat nastere acestei confuzii.
Printre liderii lumii care au fost identificati ca oameni care au suferit de complexul lui Napoleon, s-au numarat Mussolini, Stalin si Attila- conducatorul hunilor.
Influenteaza inaltimea personalitatea?
Cei care critica aceasta teorie declara ca oamenii asociaza defectele de personalitate cu inaltimea unei persoane. Astfel, un barbat cu o inaltime de 1,77, de exemplu, impune o stare de autoritate si de furie, astfel ca nimeni nu indrazneste sa lege aceste trasaturi de inaltimea lui. Dar, in momentul in care un barbat mai mic de inaltime incearca sa se comporte la fel, oamenii din jurul sau il critica si sustin ca acest tip de personalitate deriva din complexul fata de inaltimea sa mica pe care o are.
Studiile au reusit sa demonstreze ca oamenii care au o statura mai inalta sunt si mai bogati, si au mai mult succes la locul de munca. In acest fel, nu este de mirare ca persoanele mici de inaltime sunt complexate si devin agresive cu cei din jurul lor. Insa, in urma unui studiu realizat in anul 2007, oamenii de stiinta au descoperit ca barbatii inalti sunt mai rai la suparare atunci cand sunt provocati.