Comportamente cu semnificatii in diferite tari

de | februarie 4, 2015

Manierele si eticheta sunt de cele mai multe ori cu mai multe fete si te pot face sa devii confuz de cele mai multe ori. A-ti da seama ce furculita este entru salata este un lucru, insa a cunoaste cand anume trebuie sa folosesti furculita si pentru ce iti poate ofensa gazda si este un alt lucru. Eticheta si felul in care trebuie sa te comporti variaza de la o cultura la alta. Ceva care suna destul de nepoliticos  intr-o anume tara, poate sa fie considerat ceva politicos intr-o alta tara.

Este posibil ca parintii nostri sa ne fi zgaltait si certat putin atunci cand eram copii si scuipam p drum. In general, de obicei scuipatul este ceva ce vezi si te incrunti. A scuipa pe sau catre cineva este vazut drept a fi cea mai mare insulta din cate pot exista. Este chiar considerata o agresiune de catre politie.

Membrii tribului Maasai din Africa est-centrala, oricum, au o alta parere si vad diferit lucrurile. Acestia se scuipa la fel de mult pe cat noi, restul lumii, ne dam mainile. De fapt, acestia isi scuipa in palme inainte de a da mainile doar in cazul in care uita sa se mai scuipe mai tarziu. Multi dintre noi am fost fortati sa indure conversatiile cu rudele mai in varsta  care nu aderau la fraza „Spune si nu scuipa”, insa copiii Maasai fac si mai rau de atat.

Copiii politicosi  care saluta atunci cand trec pe langa batranii lor se pot astepta la un mare glob de scuipat indreptat spre ei drept raspuns. Binenteles, acesta este efectuat cu cele mai bune intentii si acompniat de batranii care le ureaza viata lunga acelor copii. Prietenii si familia vin de la multi kilometri distanta pentru a scuipa pe nou nascuti din acelasi motiv.

Oameni tribului scuipa aproape la fiecare ocazie importanta. Acestia scuipa pe  orice cadou au de gand sa ofere. Atunci cand se muta intr-o alta casa, unul dintre primele lucruri  pe care il fac este de a merge afara  si de a scuipa in toate cele patru directii. Acestia scuipa pe aproape orice nu au mi vazut ionainte pentru ca in acest fel cred ca isi pot proteja vederea.

Un comentariu la „Comportamente cu semnificatii in diferite tari

  1. Monica

    Cate culturi, atatea obiceiuri. Interesant de stiut oricum, tot timpul imi place sa aflu lucruri noi. Am mai auzit de un trib din Africa in care se practica scuipatul nou-nascutilor, pentru a-i binecuvanta. Ciudat pentru unii, traditie pentru altii ….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *