Ai fi de parere ca noul mileniu e cel care ne-a determinat sa fim din ce in ce mai lenesi, astfel ca reusim sa ne folosim de avantajele tehnologiei in folosul nostru. Ei bine, acest lucru ar putea face ca oamenii mai in varsta sa creada ca generatie tanara este mai lenesa. Evident, tinerii nu sunt lenesi, ci doar stiu cum sa isi gestioneze sarcinile intr-un timp util si scurt.
Pe de alta parta insa, exista oameni care chiar sunt lenesi, iar cercetatorii au descoperit cine este responsabil pentru faptul ca adoptam o astfel de atitudine toxica fata de noi insine. In primul rand, oamenii de stiinta sustin ca lenea nu este o caracterstica ce tine de personalitate ci, mai degraba, este un lucru ce se datoareaza biologiei si aspectelor genetice mostenite de la parinti.
Stiinta explica lenea
In acest sens, cercetatorii au realizat un studiu in cadrul caruia au analizat 40 de participanti perfect sanatosi, monitorizandu-le activitatea cerebrala in timp ce acestia luau o serie de decizii cu privire la efortul depus pentru a primi un premiu la schimb. Astfel, cand oamenii hotarasc sa faca anumite lucruri, cortexul pre-motor are tendinta de a se activa inaintea altor regiuni din creier. In acest sens, cei apatici au dat dovada de reactii mai intense in aceasta zona a creierului, fata de oamenii mai activi. Specialistii sunt de parare ca toate legaturile din creier care sunt responsabile de saltul dintre decizie si actiune ar trebui sa fie mai mici in cazul oamenilor apatici.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele apatice consuma o cantitate mai mare de energie atunci cand realizeaza o actiune. Studiul realizat recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford nu explica toate cazurile de lene si apatie, insa ar putea fi raspunsul in tratarea situatiilor mai grave de acest gen. Din ceea ce se discuta in comunitatea medicala, lenea este considerata o boala adevarata.