Cum iti afecteaza starea memoria

de | martie 26, 2015

Macar o data luna asta ai auzit un batran, fie in autobuz sau la televizor, vorbind despre cat de buna era viata inainte. Asa cum era cand era un copil, cand toata lumea era onesta si muncea din greu si erau empatici unul cu altul. Nu conteaza ca istoria ne arata ca a trait in timpul Holocaustului si nu conteaza ca bunicul lui spunea acelasi lucru cand era el baiat. Tipul asta isi aduce aminte de o vreme cand totul era perfect. Acesta este efectul pozitivismului – amintirile vesele tind sa ramana in memorie in detalii vivide, in timp ce amintirile negative dispar.

Probabil aveti un prieten care nu ar fi de acord cu asta, pentru ca el poate sa faca o lista lunga cu tot ce i-a gresit viata lui. Sau poate tu esti prietenul ala. Procesul respectiv nu functioneaza la oamenii care sufera de depresie. Acestia tind sa nu-si aminteasca detalii vivide ale memoriei deloc, schimbandu-le doar cu memorii vagi despre cat de nasol a fost totul.

Dar starea ta nu afecteaza memoria doar daca suferi de depresie. Daca esti trist, este mult mai probabil sa-ti amintesti unele exepriente ca fiind rele sau sa-ti amintesti doar partile negative. Cand esti trist, nu-ti aduci aminte cat de mult te-ai distrat la petrecerea ta aniversara, ci ca ti-au scris gresit numele pe tort.

Poate cel mai ciudat este faptul ca oamenii de stiinta au descoperit ca e mai probabil sa-ti amintesti ceva daca esti in aceeasi stare in care erai cand „depozitat” amintirea. Daca cineva ti-a dat un numar de telefon cand erai trist, vei reusi sa ti-l amintesti cand esti trist iar … si vei reusi. Serios, este o metoda testata de cercetatori care a functionat.

Deci, pentru a-ti aminti ceva corect, trebuie sa te afli in starea necesara. Trebuie sa te afli in starea necesara si cand inregistrezi memoria. Iar amintirea inregistrata trebuie sa fie exacta, nu o poveste aiurea pe care ti-a spus-o cineva de 20 de ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *