Despre becurile cu LED

de | martie 20, 2015

LED-urile (Diode Emitatoare de Lumina) sunt surse de lumina miniaturale, acoperite cu fosfor, care produc lumina in urma trecerii curentului electric prin ele. Acestea sunt foarte compacte si cu mult mai eficiente, in comparatie cu sursele traditionale de iluminat, avand o eficienta de pana la 85% mai mare decat sursele incandescente si cu 10% mai mare decat sursele fluorescente compacte.

leduriBecurile LED folosesc diode emitatoare de lumina, care o produc intr-un mod mult mai eficient. Electronii ce trec prin materialul semiconductor reusesc sa ilumineze acea micuta sursa denumita LED. Acestea sunt practic reci la atingere, deoarece intr-o groapa de evacuare din spatele diodei se produce o cantitate mica de caldura. LED-urile produc energia prin miscarea electronica, spre deosebire de lampile traditionale care folosesc filamentele.

Aceste spoturi cu LED au o durata de functionare ce variaza intre 50.000 si 100.000 de ore. Comparativ, becul cu incandescenta are o durata de utilizare de doar 1.000 de ore, in timp ce un tub fluorescent nu are o durata de „viata” mai mare de 10.000 de ore. Merita mentional si faptul ca lampile cu aceasta tehnologie reuseste sa previna absorbtia a prea multa radiatie de tip UV, reducand in jur de 70% din emiterea acestora, spre deosebire de lampile cu halogen. Un alt lucru care este un plus si are si avatanje ecologice este faptul ca ele nu contin mercur si nu polueaza.

Iluminatul cu LED se poate realiza in cadrul casei, insa nu numai: le putem intalni in birouri, hoteluri, spatii de expozitie, baruri, terase si magazine, precum si in domeniile auto si industriale. LED-urile folosite in aceste doua domenii mentionate se numesc leduri smd si se deosebesc de precedentele prin faptul ca sunt cu mult mai mici (chiar cele mai mici becuri cu LED), caracteristica lor cea mai insemnata fiind unghiul mare de vedere (lumina difuza). Acestea exista nu doar ca becuri LED, ci si ca baghete cu LED-uri SMD.

Unul dintre motivele principale (daca nu chiar cel mai important) este reprezentat de costul scazut de intretinere, avand un consum de zece ori mai mic decat un bec tipic. Acestea sunt cu 90% mai eficiente fata de becurile cu incandescenta, iar inlocuirea lor nu este necesara atat de des, intrucat durata lor de utilizare este mult mai lunga. De aceea, investitia in iluminat cu LED este o solutie pe termen lung, deoarece, in ciuda costurilor initiale de instalare a lor, eficienta consumului si rezistenta reusesc sa amortizeze cheltuielile investitiei initiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *