Ce este un osciloscop?
Osciloscopul este un aparat de masura si observarea ale semnalelor de tensiune electrica cu variatie (frecvanta) constanta sau a mai multor semnale cu variatii discrete. Ele folosesc un camp grafic folosindu-se de axa xOy, unde axa Ox (axa absciselor) reprezinta axa timpului, iar axa Oy (axa ordonatelor) reprezinta este axa reprezentarii amplitudinilor semnalelor de masurat (observat).
Istoria osciloscoapelor
Primul osciloscop a luat nastere in Franta, la Strasbourg. Aceste a fost creeat de fizicianul Karl Ferdinand Braun in 1897. Strasbourg era un oras cu influente germanice, iar Braun era de altfel de nationalitate germanica. El a descoperit de altfel si tubul catodic, dar el il folosea doar pentru a studia in acea vreme asa numitele raze catodice, care mai tarziu au fost considerate proprietati ale fasciculelor de electroni, teorie considerata adevarata si in ziua de astazi. Pentru a se mentine respectul acordat de germani si in ziua de astazi pentru inventator, tubul catodic este denumit de ei tub Braun („Braunsche Röhre”).
Evolutia osciloscoapelor
In momentul de fata tehnologia a avansat intr-un ritm foarte rapid, de altfel si pe aceste segmente aparatele au devenit mai usor de folosit. Totodata osciloscoapele au devenit digitale, afisand graficele pe un ecran digital si avand mult mai multe functii si proprietati:
– amplificarea semnalelor de intrare și reglarea punctului lor de zero;
– scala de timp pentru baleierea pe orizontală;
– modul de declanșare a baleierii (trigger);
– tipul de grafic: t–y sau x–y;
– intensitatea luminoasă a punctului luminos (spot).
Utilizarea osciloscoapelor
Osciloscopul serveste la masurarea si analizarea semnalelor electrice provenite din circuite electrice. Astfel, osciloscoapele vor ajuta la repararea acestor circuite in cazul in care acestea nu mai functioneaza asa cum trebuie. Acestea au mai multe optiuni care vor masura parametrii importanti cum ar fi :
– perioada sau frecvența semnalelor periodice;
– timpul de creștere sau descreștere al unui puls de la un nivel dat la altul;
– întîrzierea relativă a două semnale;
-durata unui puls;
-factorul de umplere al unui semnal dreptunghiular.
Allen DuMont este cel ce a dezvoltat osciloscpul aducandu-l la o forma mai moderna.
In ziua de astazi pe langa faptul ca osciloscoapele au devenit digitale ele sunt si portabile. Prin acest intermediu masuratorile ce pot fi facute cu un astfel de aparat pot fi facute mult mai usor din acet moment si se poate lucra la un randament mult mai mare. Osciloscoapele portabile au aceleasi functii ca si osciloscoapele normale, doar ca acestea au dimensiuni mai mici si pot fi transportate in diferite locuri.
Osciloscoapele portabile pot fi achizitionate prin intermediul online de pe site-uri de specialitate.