Incalzirea globala

de | august 13, 2015

Incalzirea globala este fenomenul de crestere continua a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor, constatata in ultimele doua secole, dar mai ales in ultimele decenii. Fenomene de incalzire globala au existat dintotdeauna in istoria Pamantului, ele fiind asociate cu fenomenul cosmic de maximum solar, acestea alternand cu mici glaciatiuni terestre asociate cu fenomenul de minimum solar.

Temperatura medie a aerului in apropierea suprafetei Pamantului a crescut in ultimul secol cu 0,74 ±0,18 °C.

Daca fenomenul de incalzire observat este cvasi-unanim acceptat de oamenii de stiinta si de factorii de decizie, exista diverse explicatii asupra cauzelor procesului.

Opinia dominanta este ca incalzirea se datoreaza activitatii umane, in special prin eliberarea de dioxid de carbon in atmosfera prin arderea de combustibili fosili.

Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (engleza Intergovernmental Panel on Climate Change) afirma ca „cea mai mare parte a cresterii temperaturii medii in a doua jumatatea a secolului al XX-lea se datoreaza probabil cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera, de provenienta antropica. Ei considera ca fenomenele naturale ca variatiile solare si vulcanismul au avut un mic efect de incalzire pana in anii 1950, dar dupa efectul a fost de usoara racire.

Clima se schimba datorita forcingului extern, in functie de influenta deplasarii pe orbita in jurul Soarelui, eruptiilor vulcanice si efectului de sera. Ponderea diverselor cauze ale incalzirii este in studiu, dar consensul oamenilor de stiinta este ca principala cauza este cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera datorita activitatilor umane din epoca industrializarii. In special in ultimii 50 de ani, cand se dispun de date detaliate, acest lucru este evident. Cu toate astea, exista si alte ipoteze, care atribuie incalzirea variatiilor activitatii solare.

Efectele forcingului nu sunt instantanee. Inertia termica a solului si oceanelor duce la presupunerea ca starea curenta a climei nu este in echilibru cu forcingurile. Studiile pe modelele climatice indica ca, chiar daca concentratiile gaselor cu efect de sera s-ar mentine la cele ale anului 2000, clima tot s-ar mai incalzi cu 0,5 °C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *