Inginerii si designerii olandezi au devenit cunoscuti pentru ideile lor inovatoare in ultimii ani. De la primul traseu solar de biciclete din lume, creatiile lor au oferit o combinatie unica de ingeniozitate si ecologie. In prezent, compania olandeza VolkerWessels planuieste sa paveze drumurile cu sticle de plastic reciclate in loc de astfalt. Daca totul merge conform planului iar proiectul PlasticRoad se incheie cu succes, orasul olandez Rotterdam va avea drumuri a caror suprafata va fi realizata din plastic reciclat.
Alternativa „verde”
Este o modalitate buna de a inlocui asfaltul cu o alternativa mai „verde”, daca luam in considerare cat de daunator este asfaltul pentru mediul incjonjurator. De fapt, o tona de asfalt emite 27 kilograme de dioxid de carbon in atmosfera, ceea ce inseamna un total de 1,45 milioane de tone de emisii CO2 la nivel mondial pe an.
Asfaltul este unul din principalii factori care determina caldura urbana din cauza proprietatii sale de a absorbi si de a retine caldura. Pe de alta parte, exista o problema critica in ceea ce priveste tonele de gunoaie de plastic, care incarca atat uscatul, cat si oceanul.
Plastic reciclat pe strazi
Astfel, utilizand plastic reciclat in loc de asfalt ar putea ajuta la imbunatatirea calitatii mediului. Insa nu este singurul beneficiu- va face suprafata drumului sa fie mai durabila si, ca rezultat, va impune si o reducere a costurilor. Potrivit VolkerWessels, acest drum prietenos cu mediul va fi capabil sa faca fata si temperaturilor extrem de ridicate, de la 40 pana la 80 grade Celsius.
Asadar, constructia de drumuri ar deveni mai rapida si mai putin costisitoare deoarece nu vor mai fi nevoie de activitati de constructie la fata locului care necesita personal mai numeros si multe ore de munca. Bucatile suprafetelor de plastic vor fi realizate in fabrica si apoi transportate la locul unde vor fi asezate.