Prevenirea infectiilor globale

de | decembrie 1, 2015

Epidemia de Ebola a ucis peste 11.000 de oameni in toata lumea, fapt care a determinat ca  juriul international sa ia unele masuri de prevenire a epidemiilor la nivel global, care ar putea ameninta lumea din nou.

„Cel mai mare esec s-a datorat Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a intarziat sa dea semnalalele de alarma. Cei de la OMS erau constienti ca epidemia de Ebola va iesi de sub control pana in primavara si, cu toate acestea, a durat pana in august ca OMS sa declare stare de urgenta a sanatatii. Costul acestei intarzieri a fost enorm. Avem datoria fata de cei 11.000 de oameni care au murit in Africa de Vest sa ne ocupam ca acest lucru sa nu se mai intample niciodata”- sustine Ashish K. Jha, director la Harvard Health Institute.

Astfel, se imbun noi modalitati de imbunatatire a sistemului, insa cu un inters mai special asupra OMS. Raportul, emis de Harvard Global Health Institute si London School of Hygiene & Tropical Medicine, avertizeaza ca exista un risc foarte mare ca organizatiile publice de sanatate sa nu invete din propriile greseli.

Imbunatatirea sistemului de sanatate

„Trebuie sa consolidam capacitatile de baza in toate tarile, pentru a detecta si de a raspunde cat mai repede la focarele mici, cu scopul de a evita ca unele boli sa ajunga la scara mai larga sau chiar mai rau, la scara globala”- sustine cel care a ajutat la descoperirea virusului Ebola, Peter Piot. „Este esential ca marile organizatii de sanatate publica sa raspunda la pericolul pus de aceste epidemii, astfel incat sa nu sufere domeniile de sanatate, cele sociale si economice. Va fi un haos total daca situatia se va repeta. Mizeria umana si decesele datorate epidemiei Ebola din Africa de Vest necesita o echipa de ganditori independenti, care sa stabileasca o strategie de lupta la nivel global. Amenintarea bolilor infectioase oriunde in lume reprezinta un pericol real la nivel mondial. In cazul Ebola, lumea a devenit un satuc sarac si lipsit de echipamente medicale”- mai adauga acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *