Ritmul biologic

de | mai 3, 2015

ceas biologic

Ceasurile noastre biologice si tiparele comportamentale  sunt dictate de corpurile noastre care isi doresc sa faca diferenta intre lumina si intuneric. Iti amintesti celebra scena din „My Cousin Vinny” in care actrita Marisa Tomei sustine ca ceasul ei biologic ticaie chiar asa si apoi incepe sa dea din picioare ca si cum ar sti ca ceasul ei biologic incepe sa bata ca si cum ar trebui sa faca mai repede un bebe. Oamenii den stiinta incep sa dezbata daca acesta este sau nu un raspuns psihologic al corpului  in timp ce fertilitatea descrste pe zi ce ce trece mai mult.

In timp ce si barbatii pot simti ceasul biologic cand ticaie, acesta nu se refera de fiecare data la aceeasi urgenta, pentru ca timpul in care un barbat poate sa devina tata este mai mare decat celor in care o femeie trebuie sa devina mama. Cu cat atat femeile, cat si barbatii isi doresc sa devina parinti la varste mai inaintate, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca varsta tatalui poate avea mai multe cu sanatatea genetica a tatalui, decat cu cea a mamei sale.

Aceasta este doar o simpla utilizare a cuvantului „ceas biologic”. Se pare ca orice fiinta vie-barbat, femeie, animale, plante, insecte si alge-cu totii avem niste ceasuri biologioce interne  determinate de o varietate de rimuri biologice. Aceste tipare biologice, fizice si psihice urmeaza un ciclu predictibil  in fiecare zi, unul care este determinat in mare de raspunsul corpului  la lumina si la intruneric. Asadar, de ce avem aceste ceasuri interioare si ce fac ele mai exact pentru noi?

Ceasurile acestea interne sunt de fapt foarte complexe. Acesta nu este doar un ceas obisnuit si foarte usor de umblat cu el. De fapt, se intampla sa fie o serie de mai multe ceasuri controlate de catre un singur ceas mai mare care este localizat in creierul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *