Toti proprietarii de autoturisme au obligativitatea de a incheia politele obligatorii de raspundere civila auto, respectiv RCA, pentru a putea circula. Desigur, valoarea acestor polite difera in functie de capacitatea cilindrica a motorului, puterea acestuia, masa totala maxima autorizata.
Daca luam insa doua autoturisme fabricate in acelasi an, cu aceeasi capacitate cilindrica, modele identice ca si performante, la care difera doar seriile de sasiu si seriile motorului, putem observa diferente de tarif. Cu totii cautam un RCA ieftin, dar nu de fiecare data obtinem pretul pe care ni-l dorim. De ce apar aceste diferente? Incercam sa explicam in cele ce urmeaza.
Primul si cel mai important factor care face diferenta la tariful politei RCA este si varsta proprietarului. Un tanar care abia si-a obtinut permisul de conducere (18 ani) va plati un pret considerabil mai mare fata de parintele sau, spre exemplu – o varsta aproximativa de 40 ani – acesta va achita un tarif care poate fi de doua sau chiar de trei ori mai mic.
Un alt factor ce diferentiaza tariful politei este si daca masina este deja inmatriculata in Romania, sau se afla la prima sa inmatriculare. Astfel, pentru prima inmatriculare, tariful va fi unul mai mare, comparativ cu o masina care este deja inscrisa in circulatie in Romania si ruleaza de cativa ani. Si aici tariful este redus, cu cat masina a rulat mai mult, cu atat se reduce si valoarea politei. Aceasta insa numai in conditiile in care autovehiculul ce este deja inscris nu a inregistrat daune si nu a fost implicat in accidente. Aici intervine sistemul de bonusare, sau sistemul de bonus/malus.
Sistemul de bonusare la asigurarile RCA ofera reduceri la pret pentru proprietarii de autovehicule care nu au avut incidente. La prima inmatriculare se porneste de la cota B0, la orice companie de asigurare se incheie polita. Pe masura ce trece timpul si nu se inregistreaza daune, acest coeficient creste. Astfel la reinnoirea unei polite incheiata pe o perioada de 6 luni, coeficientul de bonus creste cu cate un punct. Reducerea se situeaza undeva intre 5-15% la fiecare treapta de bonus crescuta, aceasta in cazul in care nu este compensata de majorarile de tarif hotarate de comun acord de catre companiile de asigurari, periodic. Astfel se poate ajunge chiar si la o crestere a bonusului care nu va fi insotita de o scadere a tarifului politei. In mod similar, pentru politele RCA incheiate pentru perioade de 12 luni, cotatia de bonus creste cu cate 2 trepte (de ex. de la B0 la B2 – dupa reinnoire).
Treptele inferioare cotatiei standard B0 (la prima inmatriculare) sunt notate cu M (malus) si cresc ca urmare a daunelor inregistrate. In functie de valoarea daunelor provocate si despagubirile acordate de societatea de asigurare dupa accident, tariful politei RCA la urmatoarea reinnoire va fi majorat corespunzator gravitatii daunelor.