Stiinta explica ce este sindromul inimii frante

de | noiembrie 27, 2015

De foarte multe ori ai auzit ca o persoana poate muri de inima franta, insa in prezent, noile studii sugereaza ca ar putea sa existe un gram de adevar in spatele acestei afirmatii. Cunoscut ca si efectul vaduvei, specialistii sociologi sustin ca acest fenomen este unul din cel mai bine documentat exemplu care descrie relatiile si impactul acestora asupra sanatatii unui om dar si raspunsul fizic dureros care apare in momentul in care ne pierdem persoana iubita. Intr-un studiu ce se desfasoara de acum 9 ani, oamenii de stiinta au descoperit ca moartea unuia din cei doi soti poate determina o crestere substantiala a riscului de deces in cazul celuilalt partener.

Studiul, realizat de catre Nicholas A. Christakis de la Harvard si Felix Elwert de la University of Wisconsin-Madison, ar putea fi cel mai bun studiu existent care abordeaza acest subiect. Oamenii de stiinta au colectat datele a peste 373.189 cupluri casatorite in varsta, si au examinat ceea ce s-a intamplat dupa ce unul din cei doi a murit. In cazul barbatiilor, unde femeile au murit primele, oamenii de stiinta au descoperit o crestere de 18% a ratei de mortalitate, in timp ce in cazul femeilor rata este de 16%.

„Moartea unui sot, indiferent care ar fi motivul, reprezinta o amenintare semnificativa la adresa partenerului care a ramas, dar si un risc crescut in fata mortii”- sustin cercetatorii care au realizat un studiu in 2008. Pe de alta parte, Dr. Lee Lipsenthal, a sustinut ca moartea subita si bolile de inima reprezinta o cauza o mortii a unui sot/sotie in doliu. Aceasta boala, care poarta numele de takotsubo cardiomiopatie, este cunoscuta si sub  numele de „sindromul inimii frante”.

Doliul extrem conduce la sindromul inimii frante

Sindromul inimii frante descrie semne care dispar la un interval de la una pana la trei luni, de cand s-a pierdut sufletul celui iubit. Dintr-un punct de vedere moral, lucrurile se aseaza intr-un mod mai diferit, doarece oamenii de stiinta inca nu au reusit sa gaseasca un leac care sa ajute la imbunatatirea starii psihice si fizice a celui care sufera de pe urma decesului persoanei iubite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *