Pe Venus nu exista anotimpuri din cauza orbitei circulare si a inclinatiei mici a axei de rotatie. Suprafata venusiana pare a fi tanara. Datele receptionate de la sondele spatiale indica faptul ca aceasta a fost complet remodelata acum 300-500 milioane de ani. Topografia venusiana este compusa din campii intinse acoperite de rauri de lava solidificata. Dupa unele estimari 85 % din suprafata venusiana este acoperita cu roci de origine vulcanica. Cel mai inalt punct de pe Venus este Maxwel Montes care se ridica la 10,7 km deasupra suprafetei medii a planetei. Dincolo de craterele vulcanice pe suprafata planetei exista numerpoase cratere de impact. In atmosfera mai sunt prezente urmatoarele gaze: azot 3% si 1% alte gaze – bioxid de sulf, argon, heliu, neon, clorura de hidrogen si fluorura de hidrogen, dar si vapori de apa. Acceleratie gravitationala de 0,9 din cea a Terrei, deoarece masa planetei Venus reprezinta 81,5 % din masa Pamantului. Existenta acestor similitudini permit cercetatorilor sa considere ca Venus prezinta cam aceiasi structura interna cu a Terrei, insa viteza mica de rotatie nu favorizeaza dezvoltarea unui camp magnetic. Cartografierea planetei a fost facuta incepand din anul 1990 de ciatre sonda spatiala Magellan.
Terra este a treia planeta de la Soare si cea mai mare dintre planetele telurice. Unicitatea acesteia este data de volumul mare de apa in stare lichida de la suprafata terestra si in special de existenta vietii, intretinuta de catre prezenta in atmosfera a oxigenului.
Orbita planetei are o lungime de cca 980 mil. km, parcursi cu o viteza medie de 108.000 km/h (29 km/s), in sens matematic intr-un interval de timp de cca 365 zile si 6 h. De asemenea Terra executa si o miscare de rotatie in jurul axei proprii in cca 24 h. Forma Pamantului sufera datorita acestei miscari un fenomen de turtire la poli si bombare in zona ecuatoriala, expresia matematica utilizata in denumirea Terrei fiind cea de elipsoid de rotatie. Dimensiunile acestuia sunt:
– raza polara – 6378,14 km, diametru 12.756,28 km (a);
– raza ecuatoriala – 6356,75 km, diametru 12.713,5 km (b);
– turtirea elipsoidului cca 1/299 se calculeaza dupa formula (a-b)/a;
– suprafata – 510 mil. kmp;
– volumul – 1083 mld kmc;
– circumferinta meridiana – 40008 km si ecuatoriala – 40075 km.