Batranii si varsta

de | martie 12, 2015

Adultii mai mari ca varsta sunt deprimati. Cercetarile recente ilustreaza ca starea noastra de bine se imbunatateste pana la varsta de  70 de ani, cand se ingusteaza. Chiar si oamenii de peste 100 de ani raporteaza nivele mai mari ale starii de bine, potriviy  cu cercetatorul Laura Carstensen, director al Stanford University’s Center on Longevity.

„Cu cat oamenii imbatranesc, acestia tind sa prioritizeze  satisfactia si intelesurile emotionale, oferindu-le un stimulent pentru a vedea binele mai mult decat raul” sustine Pr. Carstensen. Acesta adauga ” In general, atunci cand ne uitam la adultii mai mari, acestia tind sa para mai fericiti, mai bine, mai putin anxiosi si mai putin furiosi, dar mai ales de adapteaza bine la circumstantele de viata”.

Declinul cognitiv este un proces natural al imbatranirii. Este adevarat faptul ca odata ce creierele noastre imbatranesc, se provoaca schimbari fundamentale. Zonele din cadrul creierului se vor micsora  iar neuronii care trimit si poarta mesaje devin mai putin eficienti, lasand loc la pierderile de memorie si la rezolvarea de probleme.

Batranii sunt mai putin productivi la locul de munca. Oamenii cu varsta de peste 55 de ani formeaza 22%  din forta de munca  din SUA.  Acest numar este in crestere inca de la 12% din anul 1992. Din nou, academicienii se cearta si sustin ca nu prea exista cine stie ce relatie intre varsta si performanta la locul de munca.

De fapt, Matthias Weiss, coordonatorul academic de la  Max Planck Institute for Social Law and Social Policy,  sustine „Functionarii mai in varsta parea sa  stie mai bine cum sa evite erorile severe”. Institutul a masurat si a examinat erorile de la locul de munca atat a functionarilor mai tineri, cat si a celor mai in varsta de la  linia de fabricare a Mercedes Benz. S-a descoperit faptul ca angajatii mai in varsta  au comis doar cateva erori severe, in timp ce angajatii mai tineri au comis erori mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *